PrijemPortalČesto Postavljana PitanjaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Banjski turizam

Ići dole 
AutorPoruka
Andjelak
Moderator
Moderator
avatar

Ženski

Broj poruka : 9934
Datum upisa : 22.05.2014
Godina : 25

PočaljiNaslov: Banjski turizam   Ned Sep 14, 2014 10:39 pm

Tradicija liječenja ljekovitim termalnim vodama datira još iz Rimskog perioda, o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta na lokalitetima banja Srpske.
Nakon Rimljana blagodetni izvori su korišćeni u doba turske i austrougarske vladavine. Danas, banjski turizam u Republici Srpskoj ima velike mogućnosti razvoja.

Smješteni u prirodnom i atraktivnom okruženju, ovi centri pružaju idealne uslove za odmor, rekreaciju i zdravstveni turizam. Ispod obronaka planine Kozare, u dolini rijeke Vrbas smještena je banja Laktaši. O pozitivnim svojstvima njene vode svjedoče i pisani njemački dokumenti koji su laktaške prirodne izvore nazvali „ heiligewasser-sveta vodica“.

U malom turističkom mjestu Slatina, nedaleko od Banjeluke i Laktaša nalazi se banja Slatina, u čijim vrelima su pronađeni rimski novčići. Da ovu banju nisu koristili samo Rimljani svjedoče i brojni nalazi koji govore o tome da je banja posjećivana od strane visokog staleža, odnosno grofova iz Austrije i barona iz Mađarske. Predivno okruženje i okolina su bogati kulturno-istorijskim nasljeđem o čemu svjedoči postojanje crkve-brvnare u Malom Blašku, i u njenoj neposrednoj blizini spomenik slovenske glagoljične pismenosti nadgrobna ploča iz XIV vijeka, otkrivena tek 1930-tih.

U prelijepom prirodnom ambijentu na sjeverozapadnim obroncima planine Kozare smještena je banja Mlječanica čiji je prepoznatljiv moto - priroda uzvraća zdravljem. Tiho i mirno okruženje omogućavaju posjetiocima idealnu priliku za opuštanje i odmor. U blizini banjskog centra se nalaze brojni kulturno-istorijski spomenici.

Po svojoj jedinstvenoj vodi, koju karakteriše visok stepen alkalnosti, a nizak nivo mineralizacije banja Kulaši nadomak Prnjavora, predstavlja pravi svjetski raritet. Postoji samo sedam takvih banja u svijetu, dok u Evropi tri izvora ovakve vode koja daje vidne rezultate u liječenju psorijaze što je između ostalog postalo posebnost ove banje. U blizini banjskog kompleksa smještena je ergela lipicanera „Vučjak“, koja nudi usluge škole jahanja.

Dolinu rijeke Usore obogaćuje ljekovita mineralna voda banje Vrućice, koju su koristili stari Rimljani, a potom Turci, koji su njen značaj podigli do samog kulta. Danas je to najopremljeniji centar za rehabilitaciju, turizam, ugostiteljstvo, kongrese, seminare i rekreaciju.

U pitomoj Semberiji, okružena prostranim parkovima, šetalištima i sportskim terenima, smještena je banja Dvorovi. Kompleks banje predstavlja jednu od rijetkih ekoloških oaza idealnih za odmor i rekreaciju. U neposrednoj blizini banje su rijeke Drina i Sava, kao i nekoliko jezera, što predstavlja poseban ugođaj za turiste i nudi brojne mogućnosti za lov, ribolov i avanturistički turizam.

U gustoj borovoj šumi, kraj Višegrada smjestila se višegradska banja, dragulj prirode i ljudskog stvaralaštva. Kamenom njenog tla građena je "Ćuprija", a njenu spoljašnost krasi paprat "Vilina Vlas", po kojoj je banja dobila ime.

Tokom gradnje Sokolovićeve ćuprije 1571. god. i vađenjem sige, kojom je most građen,
otkrivena je topla mineralna voda na čijem mjestu su podignuta dva termalna kupatila (hamami), koja su tada bili jedini banjski objekti, i do danas zadržala svoj prvobitni izgled i karakteristike. To su donja Kadijina banja i gornja Sokolovićeva banja, što govori o tome da su se vode Viline Vlasi koristile u lječilišne svrhe više od 400 godina.BannerFans.com


I ove večeri želela bih samo da sam s njim. 
Da šetamo, držimo se za ruke i ćutimo, iako imam gomilu toga da mu kažem.
Ove večeri želela bih samo da ga vidim, da ga zagrlim....
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Andjelak
Moderator
Moderator
avatar

Ženski

Broj poruka : 9934
Datum upisa : 22.05.2014
Godina : 25

PočaljiNaslov: Re: Banjski turizam   Ned Sep 14, 2014 10:45 pm

BannerFans.com


I ove večeri želela bih samo da sam s njim. 
Da šetamo, držimo se za ruke i ćutimo, iako imam gomilu toga da mu kažem.
Ove večeri želela bih samo da ga vidim, da ga zagrlim....
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Andjelak
Moderator
Moderator
avatar

Ženski

Broj poruka : 9934
Datum upisa : 22.05.2014
Godina : 25

PočaljiNaslov: Re: Banjski turizam   Ned Sep 14, 2014 10:50 pm

BannerFans.com


I ove večeri želela bih samo da sam s njim. 
Da šetamo, držimo se za ruke i ćutimo, iako imam gomilu toga da mu kažem.
Ove večeri želela bih samo da ga vidim, da ga zagrlim....
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Andjelak
Moderator
Moderator
avatar

Ženski

Broj poruka : 9934
Datum upisa : 22.05.2014
Godina : 25

PočaljiNaslov: Re: Banjski turizam   Ned Sep 14, 2014 10:52 pm


Banje Hrvatske
termalne banje u hrvatskoj

U Hrvatskoj postoje brojni centri zdravstvenog turizma čiji se prirodni lekoviti faktori mogu podeliti na: balneološke (termomineralne vode, lekovito blato – peloid, naftalen), klimatske i morske lekovite faktore (morska voda, mediteranska klima, alge, pesak, lekovito morsko blato). U kontinentalnom području Hrvatske postoje brojna nalazišta termomineralnih voda i lekovitog blata, a primorski deo i ostrva raspolažu klimatskim i morskim lekovitim faktorima.

Najviše termalnih izvora ima u severnom i istočnom delu Hrvatske. U Zagorju se nalaze Varaždinske, Krapinske, Stubičke i Tuheljske toplice, kao i Terme Jezerčica, a balneološki centri u Slavoniji i Baranji su: Daruvar, Lipik, Topusko i Bizovačke toplice. U okolini Zagreba, u Ivanić Gradu nalazi se lečilište Naftalan, kao jedino mesto u Evropi sa prirodnim izvorom lekovite nafte – naftalena. Toplice Sveti Martin su balneološki centar na krajnjem severu Hrvatske u Međimurju, a na poluostrvu Istra postoje Istarske toplice.

Zdravstveni centri bogati klimatskim i morskim lekovitim faktorima nalaze se u primorskim mestima (Makarska, Crkvenica, Umag, Opatija, Nin) i na jadranskim ostrvima (Korčula, Lošinj, Hvar).

Toplice Sveti Martin nalaze se u Međimurju, u dolini reke Mure, u najsevernijem delu Hrvatske, blizu granica sa Slovenijom i Mađarskom. Termomineralnu vodu na lokalitetu Vučkovec otkrili su Englezi i Mađari, prilikom bušenja zemlje u potrazi za naftom 1911. godine, a prvi bazen izgrađen je 1936. godine. Danas ova banja ima kompleks zatvorenih i otvorenih bazena, letnji akva park, najluksuzniji velnes centar u Hrvatskoj u sklopu hotela „Spa Golfer“, više kongresnih dvorana, dva fudbalska terena, četiri teniska terena, teren za odbojku na pesku, trim stazu, sportsku halu, teretanu, golf terene i brojne druge sadržaje. Termomineralna voda sadrži kalcijum, magnezijum, jod, fluor, hidrokarbonat i natrijum-hlorid. Njena temperatura iznosi 34oC. U lekovite svrhe koristi se kupanjem i inhaliranjem i preporučuje se kod Artroze, Lumbaga, Reumatskog artritisa, Atrofije mišića, Stanja nakon povreda, Neuralgija itd.

Na 45 km severozapadno od Zagreba, u Hrvatskom Zagorju nalaze se Krapinske Toplice. Prvo kupalište u ovoj banji izgrađeno je još u drugoj polovini XVIII veka, a u XIX veku, za vreme austrougarske vladavine Krapinske Toplice su bile važan turistički centar. Nakon Drugog svetskog rata otvorena je i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju. Krapinske Toplice imaju dva hotela: „Toplice hotel“ (unutrašnji bazen i fitnes centar) i hotel „Vila Magdalena“ (velnes centar i mali otvoreni bazen). Banja svojim gostima stavlja na raspolaganje dva otvorena bazena, a pri kraju izgradnje je i novi kompleks sa zatvorenim bazenima. U banji postoje 4 termalna izvora sa temperaturom vode od 39-41oC. Voda sadrži kalcijum, magnezijum i hidrokarbonat. Pored lekovite hipertermalne vode u lečenju se koristi i lekovito blato. Medicinski tretmani se obavljaju u banjskoj specijalnoj bolnici u kojoj se uz pomoć prirodnih lekovitih faktora leče sledeće bolesti: Reumatizam, Oboljenja kičme, Neuromuskularne bolesti, Dijabetes, Kardiovaskularne bolesti, Bolesti perifernih krvnih sudova, Posttraumatska stanja kod ortopedskih, hirurških i neurohirurških intervencija na lokomotornom aparatu, postinfarktna i postoperativna rehabilitacija.

Tuheljske Toplice takođe pripadaju području Zagorja i udaljene su 46 km od Zagreba. Za lekovita svojstva vode iz ove banje znali su još stari Rimljani. Danas su Tuheljske Toplice jedno od najvećih kupališta u kontinentalnom delu Hrvatske. „Vodeni planet“ je kompleks ukupne površine 5.000 m2, a sastoji se od otvorenih (bazen sa talasima, relaksacioni bazen, dva dečija bazena, brojni tobogani, spora reka dužine 250 m, koktel bar) i zatvorenih kupališta (plivački bazen, terapeutski bazen, velnes bazen i dečiji bazen). Na samom izvorištu termalne vode postoje dva spojena bazena koja čine Prirodno kupalište, jedinstveno u Hrvatskoj. Terme Tuhelj su najveći velnes centar u zemlji sa brojnim vodenim sadržajima, velnes barom, SPAeVITA centrom za negu i lepotu, fitnes centrom, prostorijama za relaksaciju i odmor na vodenim krevetima i ljuljaškama, terasom za sunčanje. Terme Tuhelj raspolažu i sa 10 kongresnih sala različitih kapaciteta, od kojih dve najveće imaju po 350 mesta. U sklopu ovog kompleksa postoje fudbalski teren, tereni za odbojku na travi, teniski tereni, mini golf teren, dečije igralište, trim staza i dr. U banji se nalazi i čuveni barokni Dvorac „Mihanović“ iz XVIII veka. Prirodni lekoviti faktori Tuheljskih Toplica su sumporna lekovita voda i lekovito blato. U vodi se nalaze peloidne čestice mineralnog i biljnog porekla, njen glavi sastojak je sumpor, a ostali sastojci su: natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, stroncijum. Temperatura vode na izvorištu je 33oC. Lekovita voda i peloid su pogodni za ublažavanje tegoba kod Reumatskih oboljenja, Stanja nakon povreda zglobova i kostiju, Stanja nakon hirurških intervencija, kao i kod Dermatoloških oboljenja. Lekovito blato koristi se u tretmanima za regeneraciju kože i anticelulit programima.

U podnožju planine Medvednica, na 40 km severno od Zagreba, nalazi se još jedna banja Zagorja Stubičke Toplice. Prvo pisano svedočanstvo o lekovitoj vodi ovog područja potiče još iz prve polovine XIII veka, a 1776. godine izgrađeno je prvo kupatilo, da bi se tokom XIX veka ovo mesto razvilo u značajnu destinaciju zdravstvenog turizma. Najznačajniji turistički činioci Stubičkih Toplica su Hotel „Matija Gubec“ i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju „Stubičke Toplice“. Hotel ima kapacitet 220 ležajeva, a od ostalih sadržaja gostima su na raspolaganju otvoreno kupalište sa 8 bazena,

zatvoren i poluotvoren bazen, saune, velnes salon, kozmetički i pedikirski salon, velika kongresna sala i restoran. Specijalna bolnica osim medicinskih usluga omogućuje i smeštaj posetiocima u tri svoja objekta „Maksimilijan“, „Toplice“ i „Dijana“, sa ukupno 235 postelja. Lekovita voda je radioaktivna, ima temperaturu od 43-63oC i sadrži kalcijum, natrijum, magnezijum, kalijum, hidrokarbonat, sulfat, hlorid i silicijumsku kiselinu. Koristi se kod Reumatskog artritisa, Spondiloze, Degenerativnih bolesti kičme i zglobova, Vanzglobnog reumatizma, Bolesti perifernih krvnih sudova, Stanja nakon operacija vena i arterija na udovima, Stanja nakon neurohirurških intervencija, Stanja nakon hirurških zahvata na lokomotornom aparatu i kod Rehabilitacije posle sportskih povreda.

Varaždinske Toplice nalaze se na krajnjem severoistoku Zagorja, 74 km od Zagreba. Najstarije su balneološko lečilište u Hrvatskoj, o čemu svedoči arheološki lokalitet Aquae Iasae – ostaci rimskog carskog grada koji potiče iz I veka nove ere. Moderno lečilište osnovano je 1820. godine. Nosilac turizma je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju „Varaždinske Toplice“. Ona u 5 svojih objekata obezbeđuje smeštaj za oko 950 gostiju. Najvažniji među njima, Hotel „Minerva“, ima kapacitet 440 ležajeva, a osim smeštaja, u svojoj ponudi ima zatvoreni bazen i otvoreni olimpijski bazen, akva park, saunu, solarijum, terene za košarku, odbojku, mali fudbal, teniske terene, kozmetički salon, tri restorana, bioskopsku salu, banket salu, kongresu dvoranu i brojne druge sadržaje. U ovoj banji postoji veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, od kojih su najznačajniji već pomenuti rimski grad, crkva Svetog Martina, Stari kaštel iz XIV veka i dr. Prirodni lekoviti faktori Varaždinskih Toplica su hipertermalna mineralna kalcijum-natrijum-hidrokarbonatna-sulfatna-sumporna voda temperature 58oC i lekovito blato (peloid). Koriste se u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji Reumatskih bolesti, Ortopedskih bolesti, Posttraumatskih oštećenja i Neuroloških bolesti.

U centralnom delu Zagorja, u mestu Donja Stubica udaljenom 40 km od Zagreba nalazi se još jedan termalni izvor pored koga je 2005. godine otvoren hotel Terme Jezerčica. U sklopu hotela nalazi se velnes i spa centar (bazen sa termalnom vodom, 5 sauna, tursko kupatilo, virpul i drugi sadržaji) koji je 2012. godine proširen, tako da danas zauzima površinu od 2.800 m2, a iste godine otvoren je i akva park sa otvorenim (olimpijski bazen, dečiji bazen, bazen sa toboganima, igralište za decu i bar) i zatvorenim delom (plivački bazen, dečiji bazen sa toboganima, dečiji bazen sa igračkama, virpul bazen za neplivače i hidromasažni bazen). Voda iz termalnog izvora ima temperaturu 38oC i sadrži kalcijum, magnezijum i hidrokarbonat.

Bizovačke Toplice nalaze se u Baranji, 23 km od Osijeka, 55 km od granice sa Srbijom i 250 km od Zagreba. Banjski izvori otkriveni su 1967. godine, a prvi bazen i smeštajni objekat počeli su sa radom 1974. godine. Hotel „Termia“ radi od 1990. godine. Pored smeštajnih kapaciteta, u hotelu postoje razni drugi sadržaji: dva restorana, konferencijske sale, fitnes centar, kuglana, kompleks kupališta „Akvapolis“ sa 10 bazena i raznim vodenim atrakcijama, više sportskih terana, dečije igralište itd. Termalna voda izvire iz dva izvora, sa temperaturom 85oC i 96oC. Ima visok sadržaj natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, barijuma, hlorida, bromida, hidrokarbonata. U Lečilištu „Bizovaček Toplice“ leče se sledeća stanja i bolesti: Ortopedska i traumatska rehabilitacija, Hronične reumatske bolesti, upalne reumatske bolesti, Stanja nakon sportskih povreda, Oštećenja mozga i kičmene moždine, Multipla skleroza, Cerebralna paraliza, Psorijaza.

Na 130 km od Zagreba, u Daruvarskom „Julijevom parku“, nalaze se Daruvarske Toplice. Termalnu vodu koristili su još Rimljani, kao i Turci i Austrougari. Banja ima dva smeštajna objekta – „Termal“ i „Arcadia“, zatim velnes centar (ukupne površine 1.800 m2 koja obuhvata dva otvorena i jedan zatvoren bazen, spa zonu, fitnes centar i prostorije za masažu) i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju. Prirodni lekoviti faktori su termalna voda, koja se dobija iz više izvora temperature od 39-47oC i sadrži kalcijum, magnezijum i hidrokarbonate, kao i mineralno blato. Koriste se kod Reumatskih bolesti, Išijasa, Degenerativnih bolesti kičme i zglobova, Postoperativne rehabilitacije, Neuroloških oboljenja, Ginekoloških bolesti.

U zapadnoj Slavoniji, u gradu Lipiku, nalaze se Lipičke Toplice, udaljene 125 km od Zagreba. Prvi pisani dokazi o ovoj termalnoj vodi potiču iz XVI veka, a ekspanzija u razvoju ovog centra zdravstvenog turizma počinje u prvoj polovini XIX veka. Termalna lekovita voda ima temperaturu do 64oC i sadrži fluor, natrijum, kalcijum, kalijum i hidrokarbonat. U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju vrši se lečenje i rehabilitaciji kod sledećih stanja: Upalne reumatske bolesti, Degenerativne bolesti kičme i zglobova, Neurološka oboljenja, Postoperativna stanja nakon intervencija na mozgu i kičmi, Rehabilitacija kod poremećaju u razvoju dece, Oboljenja krvnih sudova.

Toplice Topusko nalaze se u dolini reke Gline, između Siska i Karlovca, na 70 km od Zagreba. U banji postoje dva hotela, zatvoreni bazen, fitnes centar, sauna, sportska dvorana, kuglana, teniski tereni, tereni za odbojku na pesku, teren za mini golf i drugi sadržaji. Lekovita voda izvire iz 3 glavna i nekoliko manjih izvora, a njena temperatura dostiže 80oC. Lečenje se sprovodi u Lečilištu „Topusko“, a voda je blagotvorna kod Neuroloških, Reumatskih i Ortopedskih tegoba, kao i kod Dečijih bolesti.

Istarske Toplice nalaze se na hrvatskom primorju, na severozapadu ostrva Istra, 10 km od granice sa Slovenijom i 40 km od italijanske granice. Izvor lekovite vode bio je poznat još u antičko doba, a prva hemijska analiza urađena je sredinom XIX veka. Danas u banji postoje smeštajni objekti (Vila „Sveti Stjepan“ i hotel „Mirna“), velnes centar (unutrašnji bazen, dečiji bazen, saune, fitnes centar, prostorije za opuštanje, centar lepote), 3 kongresne dvorane, sportsko-rekreativni sadržaji i poliklinika „Sveti Stjepan“. Izvor termalne vode „Sveti Stjepan“ nalaz se ispod stene „Gorostas“, a voda koja izvire iz njega ima temperaturu 34oC, sumporna je i radioaktivna i sadrži natrijum, kalcijum i hlor. Pored vode, prirodni lekoviti faktor je i lekovito blato (fango). U ovoj banji leče se: Hronične reumatske bolesti, Degenerativne bolesti lokomotornog aparata, Kožna oboljenja, Upala sinusa i laringitis, Ginekološke bolesti i stanja nakon hirurških zahvata na kičmi, kostima i zglobovima.

Na primorju i hrvatskim ostrvima postoji više centara zdravstvenog turizma, čiji su lekoviti faktori povoljna mediteranska mikro klima, morska voda, morsko blato, pesak, alge, a u njima se sprovodi i talasoterapija. Među njimsa se ističu: Crkvenica Mali Lošinj, Veli Lošinj, Opatija, Rovinj, Biokovka u Makarskoj, Nin kod Zadra i dr.

Filed Under: Položaj Banja na Balkanu
BannerFans.com


I ove večeri želela bih samo da sam s njim. 
Da šetamo, držimo se za ruke i ćutimo, iako imam gomilu toga da mu kažem.
Ove večeri želela bih samo da ga vidim, da ga zagrlim....
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Andjelak
Moderator
Moderator
avatar

Ženski

Broj poruka : 9934
Datum upisa : 22.05.2014
Godina : 25

PočaljiNaslov: Re: Banjski turizam   Ned Sep 14, 2014 10:53 pm

BannerFans.com


I ove večeri želela bih samo da sam s njim. 
Da šetamo, držimo se za ruke i ćutimo, iako imam gomilu toga da mu kažem.
Ove večeri želela bih samo da ga vidim, da ga zagrlim....
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Andjelak
Moderator
Moderator
avatar

Ženski

Broj poruka : 9934
Datum upisa : 22.05.2014
Godina : 25

PočaljiNaslov: Re: Banjski turizam   Uto Sep 30, 2014 5:16 pm

NIška banja poznata je po svojim prirodnim ljepotama, izvorima izuzetno ljekovite radonske termomineralne vode...

Najljepša je ljeti - kada se priroda budi i cvijeta!BannerFans.com


I ove večeri želela bih samo da sam s njim. 
Da šetamo, držimo se za ruke i ćutimo, iako imam gomilu toga da mu kažem.
Ove večeri želela bih samo da ga vidim, da ga zagrlim....
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Banjski turizam   

Nazad na vrh Ići dole
 
Banjski turizam
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Banjski turizam

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
 :: Stil zivota :: Putovanja-
Skoči na: